Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Opublikowano: 17.06.2025 r.
Mięso mielone z indyka, przecier pomidorowy bez soli, bulion warzywny i czosnek – to właśnie dzięki tym składnikom powstają wyjątkowo soczyste pulpeciki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym. Idealne na obiad, a do zrobienia potrzebujesz jeszcze trochę oliwy z oliwek i koncentratu pomidorowego. Pychotka, którą zrobisz w mig!
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Bulion warzywny - 250 ml
- Czosnek - 10 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przełóż mięso, dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dopraw solą, pieprzem, posiekaną natką i koperkiem.
- Całość dokładnie wymieszaj. Ręką uformuj małe kotleciki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kotleciki.
- Następnie całość zalej bulionem i duś przez 15 minut.
- Do klopsów dodaj przecier, koncentrat i zioła prowansalskie.
- Całość duś kolejne 15 minut.
Komentarz dietetyka
Danie zawiera dużo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny