Pulpeciki w sosie pomidorowym
Opublikowano: 27.09.2022 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, passata pomidorowa i śmietanka kremowa – to kluczowe składniki, które wyniosą Twoje pulpeciki w sosie pomidorowym na wyższy poziom. Dzięki nim mięso będzie soczyste, a sos aksamitnie gładki i pełen smaku. Dodaj odrobinę oleju rzepakowego, aby wszystko pięknie się połączyło podczas gotowania.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 400 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Passata pomidorowa - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Mięso wymieszaj z przyprawami (oprócz bazylii). Dokładnie wyrób dłoniami.
- Z mięsa uformuj małe pulpeciki.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż pulpety kilka minut do złotego koloru.
- Po zezłoceniu pulpetów z każdej strony wlej na patelnię passatę wymieszaną ze śmietanką, dopraw przyprawami.
- Wszystko gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Przepis dostarcza dużą ilość likopenu, który jest przeciwutleniaczem (zwalcza wolne rodniki). Jest to danie o niskiej zawartości węglowodanów. Zawiera sporo białka oraz tłuszczu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości