Pulpa pomidorowa
Opublikowano: 30.05.2022 r.
Pomidorowa pulpa to prosta, ale absolutnie niezbędna w Twojej kuchni mieszanka: od 5 kg dojrzałych pomidorów i szczypty soli. Idealna baza do sosów, zup i wielu innych dań. Wystarczy przetworzyć pomidory, doprawić solą i gotowe!
Składniki dla 10 porcji:
- Pomidor - 5000 g
- Sól - 60 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Do gorącej wody włóż pomidory na minutę. Następnie wyciągnij i obierz ze skórki.
- Pokrój pomidory na kawałki i odetnij z nich szypułki.
- Pomidory przełóż do czystego garnka, dodaj sól.
- Zagotuj pomidory i gotuj je około 10-15 minut.
- Gorące pomidory przekładaj do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć i ustaw wieczkiem do dołu.
- Słoiki przykryj np. kocem i w ten sposób pozwól im stygnąć około 12 godzin.
Komentarz dietetyka
Pomidory to bardzo dobre źródło potasu w diecie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk