Pulchne kotlety mielone
![pulchne kotlety mielone Soczyste kotlety mielone smażone](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/119/11986/main-l_l.webp)
Opublikowano: 16.02.2024 r.
Mięso mielone wieprzowe, pół kajzerki i jajko – te składniki grają tu pierwsze skrzypce. Dzięki odpowiednim proporcjom i dodatkom, takim jak cebula i bułka tarta, te kotlety są nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo pulchne. Smażone na oleju rzepakowym, zyskują chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze.
Składniki dla 2 porcji:
- Kajzerka - 25 g (1/2 sztuki)
- Mięso mielone wieprzowe - 300 g
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, miska
Przepis krok po kroku
- Bułkę zalej odrobiną mleka lub wody i odstaw do namoczenia.
- Cebulę drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj mięso z jajkiem, cebulą, przyprawami i bułką. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Podczas wyrabiania masy stopniowo dodawaj niewielkie ilości zimnej wody, tak aby mięso nie przyklejało się do dłoni.
- Z masy uformuj podłużne kotlety, obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do zarumienienia z każdej strony.
- Możesz całkowicie usmażyć je na patelni (przygotuj wtedy mniejsze, cieńsze kotlety) lub tylko podsmaż je na patelni, a następnie upiecz w piekarniku (ok. 20 minut w 160 st. C).
Komentarz dietetyka
Aby ograniczyć spożycie mięsa czerwonego, kotlety mielone możesz przygotować również z mięsa drobiowego.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk