Pudding z nasion chia
Opublikowano: 02.11.2024 r.
Mleko, nasiona chia i garść soczystych malin to klucz do stworzenia prostego, ale pysznego puddingu. Zaledwie kilka minut przygotowań, a potem czekasz, aż chia wchłonie mleko i magicznie zamieni się w gęsty, kremowy deser. Dodatek ksylitolu lekko osłodzi całość, nie obciążając sumienia dużą ilością cukru.
Składniki dla 1 porcji:
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Nasiona chia - 30 g (6 łyżeczek)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 5 g (1 łyżeczka)
- Maliny - 60 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- szklanka, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mleko wymieszaj z nasionami chia.
- Dodaj ksylitol i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Odstaw deser do lodówki na minimum 3 h, podczas tego czasu kilkukrotnie możesz zamieszać.
- Schłodzony deser podawaj z dowolnymi owocami. Ja postawiłam na maliny.
Komentarz dietetyka
Pudding chia możesz równie przygotować na bazie napoju roślinnego lub jogurtu naturalnego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk