Pudding chia
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Maliny, napój kokosowy i nasiona chia to trio, które tworzy pyszny i zdrowy pudding chia. Ten deser jest super prosty do zrobienia, a do tego pełen smaku i wartości odżywczych. Świeżość malin i kremowość mleka kokosowego doskonale komponują się z charakterystyczną teksturą nasion chia, tworząc lekki, ale sycący przysmak.
Składniki dla 2 porcji:
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 250 ml (1 szklanka)
- Maliny mrożone - 150 g (1 szklanka)
- Nasiona chia - 40 g (4 łyżki)
- Przyprawy - mięta świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, miseczka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Mleko podgrzej w rondelku. Dodaj do niego nasiona chia i zagotuj.
- Mleko z nasionami odstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Maliny podgrzej w rondelku, by się rozpadły i wytworzyły mus.
- Przełóż je do przezroczystych wysokich naczyń i umieść na spodzie.
- Na wierzch wylej pudding chia. Wstaw na 10 minut do lodówki.
- Gotowy deser udekoruj listkami mięty.
Komentarz dietetyka
To świetny i zdrowy deser, jednak osoby z cukrzycą i insulinooporością powinny zamienić miód na słodzik, by mogły spokojnie się nim cieszyć. Chia zawierają NNKT, które wpływają pozytywnie na układ krwionośny i nerwowy.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny