Ptysie z kruszonką
Opublikowano: 16.08.2022 r.
Masło, mąka pszenna, jajka, mascarpone i krem czekoladowy to kluczowe składniki ptysi z kruszonką, które przynoszą to wyjątkowe połączenie chrupiącej struktury i aksamitnej, słodkiej nadzienia. Z dodatkiem cukru i śmietanki kremowej, te ptysie z pewnością zachwycą swoją delikatnością i pełnią smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 180 g
- Mąka pszenna typ 500 - 230 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 50 g
- Mascarpone - 200 g
- Krem czekoladowy typu nutella - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (2 szklanki)
- Cukier puder - 30 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blaszka do pieczenia, rękaw cukierniczy
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj szklankę wody z połową masła oraz szczyptą soli.
- Na gotującą się wodę z masłem wsyp 150 g mąki i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką.
- Ciasto zdejmij z palnika, gdy będzie odchodzić od ścianek garnka.
- Następnie do masy dodaj po jednym jajku i wymieszaj przy pomocy miksera do połączenia składników.
- Pozostałe masło umieść w naczyniu, rozetrzyj z cukrem, dodaj mąkę i wyrób ciasto do połączenia się składników.
- Ciasto na kruszonkę zawiń w folię spożywczą. Ciasto umieść w lodówce na 30 minut.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okręgi o średnicy około 6 cm ze sporymi odstępami.
- Ciasto z garnka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij okrągłe porcje ciasta na okręgi na papierze.
- Następnie ciasto na ptysie posyp rozkruszoną kruszonką z lodówki.
- Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut.
- Po upieczeniu ptysie wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i obetnij z wierzchu część ciasta.
- W misce zmiksuj serek mascarpone z dodatkiem kremu czekoladowo-orzechowego.
- W drugiej misce ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem.
- Dolną część ciasta na ptysie posmaruj kremem mascarpone.
- Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na krem z mascarpone.
- Bitą śmietanę przykryj górną częścią upieczonego ciasta.
- Ptysie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj je w lodówce.
Komentarz dietetyka
Ptysie z kruszonką to doskonała propozycja na smaczny deser. Danie jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny