Pstrąg z piekarnika
Opublikowano: 08.09.2021 r.
Pstrąg filetowany, solidna dawka oliwy z oliwek, aromatyczny czosnek i świeży rozmaryn — to główne ingrediencje, które nadadzą Twojej rybie wyjątkowy smak. Pstrąg z piekarnika to prostota w najlepszym wydaniu, gdzie każdy składnik robi swoje, tworząc razem pyszne i pachnące danie, idealne na każdą okazję.
Składniki dla 2 porcji:
- Pstrąg filet - 460 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Czosnek - 30 g (2 ząbki)
- Rozmaryn świeży - 16 g (2 gałązki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, chilli, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka
Przepis krok po kroku
- Pstrąga oczyść, delikatnie osusz, posyp solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Ryby natnij delikatnie nożem z jednej strony. Do każdego nacięcia włóż po 1 ząbku czosnku.
- W miseczce zmieszaj ze sobą oliwę, zioła prowansalskie, chili i odrobinę soli. Powstałą mieszanką natrzyj porządnie ryby i wstaw je do lodówki na 20 minut.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż ryby i przykryj je gałązkami rozmarynu.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
To danie świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż jest pełne białka, zdrowych tłuszczy i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny