Pstrąg z patelni
Opublikowano: 28.06.2021 r.
Pstrąg tęczowy, soczysta cytryna i aromatyczna oliwa z oliwek – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować pysznego pstrąga z patelni. Filety pstrąga skropione sokiem z cytryny i przyrządzone na gorącej oliwie tworzą danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Składniki dla 4 porcji:
- Pstrąg tęczowy filet - 500 g (2 filety)
- Cytryna - 80 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, tymianek, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa
Przepis krok po kroku
- Rybę opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Każdy kawałek skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, czosnkiem i pieprzem.
- Na patelni grillowej rozgrzej oliwę i połóż na niej kawałki ryby.
- Cytrynę sparz i pokrój w plastry, całość ułóż na i obok kawałków ryby.
- Rybę posyp ziołami.
- Smaż rybę przez 5 minut z każdej strony.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa propozycja na posiłek. Pstrąg zawiera sporo kwasów tłuszczowych Omega 3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny