Pstrag z grilla
Opublikowano: 03.04.2021 r.
Pstrąg, koperek, oliwa z oliwek, czosnek, cytryna i tymianek – to składniki, które sprawią, że zrobisz coś naprawdę wyjątkowego z grilla. Delikatne mięso pstrąga, aromatyczne zioła i odrobina cytrynowego soku tworzą harmonijną całość, która zadowoli każde podniebienie. Pewniak na letnie grillowanie!
Składniki dla 3 porcji:
- Pstrąg filet - 690 g (3 pstrągi w całości)
- Koperek - 30 g (1 garść)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (6 łyżek)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Cytryna - 45 g (1/2 cytryny)
- Tymianek suszony - 15 g (1 garść)
- Bazylia suszona - 15 g (3 garście)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- praska do czosnku, folia spożywcza, grill, miska, ruszt do grilla do ryb
Przepis krok po kroku
- Koperek i tymianek poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wypatroszone i oczyszczone pstrągi natrzyj solą i pieprzem z wierzchu i w środku.
- Do miski wlej oliwę z oliwek. Dodaj zioła oraz czosnek. Wymieszaj.
- Do środka każdej ryby włóż 1/3 powstałej mieszkanki oraz 1 garść bazylii.
- Ryby zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 3 h.
- Pstrągi wyciągnij z folii i umieść w specjalnym ruszcie do grilla do ryb.
- Grilluj na średniej mocy ok. 5-6 min z każdej strony.
- Gotowe ryby skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.