Pstrąg wędzony
Opublikowano: 01.09.2022 r.
Pstrąg i sól – oto para, która rządzi w tym przepisie. Znajdziesz tu wszystko, co potrzebne, by przyrządzić genialnego pstrąga wędzonego. Nie potrzebujesz żadnych ekstra składników, a efekt jest niesamowity. Wystarczy pochylić się nad tym przepisem, by zobaczyć, jak z prostych rzeczy można stworzyć coś wyjątkowego.
Składniki dla 10 porcji:
- Pstrąg tuszka - 2500 g (5 średnich sztuk)
- Sól - 500 g (pół opakowania)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- miska, ręcznik papierowy, hak wędzarniczy, wędzarnia
Przepis krok po kroku
- Tuszki pstrąga oczyść, umyj i osusz.
- Do dużej miski wlej 5 litrów wody, dodaj do niej sól i dokładnie wymieszaj (do rozpuszczenia soli).
- Do solanki włóż wcześniej przygotowane tuszki pstrąga i pozostaw w chłodnym miejscu na noc.
- Następnie pstrągi wyciągnij z solanki, opłucz pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy ręczników papierowych.
- Ryby powieś na hakach wędzarniczych i wędź w temperaturze około 60 st. C przez około 3 godziny (najlepiej do wędzenia użyć drzewa owocowego).
- Gotowe ryby wyciągnij z wędzarni, ściągnij z haków i podawaj na ciepło lub na zimno.
Komentarz dietetyka
Pstrąg wędzony to doskonała propozycja na pyszne danie rybne na zimno. Pstrąg stanowi dobre źródło wielu cennych substancji odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny