Pstrąg w galarecie
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Pstrąg tęczowy, bulion drobiowy, żelatyna, marchewka i groszek zielony – to główne składniki przepisu na pstrąga w galarecie, który zapewni ci odrobinę eleganckiego smaku na talerzu. Delikatna struktura ryby w połączeniu z warzywami i bulionem tworzy lekką i smaczną kompozycję, którą łatwo przygotować.
Składniki dla 4 porcji:
- Pstrąg tęczowy filet - 300 g
- Żelatyna - 20 g (2,5 łyżki)
- Marchewka - 160 g (2 sztuki)
- Groszek zielony konserwowy - 180 g
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Masło - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, blacha do pieczenia 28x34 cm, folia aluminiowa, miseczki
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Masło wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu, 0,25 łyżeczki czosnku i 0,5 łyżeczki koperku.
- Na folii aluminiowej ułóż rybę i wyłóż masło z przyprawami.
- Zawiń folię i piecz w 180 C przez 20 minut.
- Zagotuj wodę do ugotowania marchewki.
- Obierz i pokrój w kostkę marchewkę.
- Gotuj marchewkę, aż będzie miękka.
- Bulion drobiowy podgrzej i rozpuść w nim żelatynę.
- Upieczoną rybę pokrój na mniejsze kawałki i ostudź.
- Do miseczek nałóż ostudzoną rybę i po trochu marchewki i groszku.
- Zalej tężejącym bulionem i wstaw do lodówki na całą noc.
Komentarz dietetyka
Pstrąg w galarecie to zdrowa przekąska, o niskim indeksie glikemicznym.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny