Pstrąg smażony
Opublikowano: 20.04.2022 r.
Pstrąg filet, mąka pszenna i masło – to cała magia tego przepisu. Smażony pstrąg to klasyka, która nie wymaga wielu składników, ale za to smakuje rewelacyjnie. Chrupiąca skórka, soczyste mięso i masło sprawiają, że danie jest niezwykle aromatyczne i pyszne.
Składniki dla 2 porcji:
- Pstrąg filet - 500 g (2 ryby)
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (3 łyżki)
- Masło - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia
Przepis krok po kroku
- Rybę w razie potrzeby dokładnie oczyszczamy. Myjemy ją oraz dokładnie osuszamy, a następnie doprawiamy ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rybę ostawiamy na około 50 minut.
- Po tym czasie rybę delikatnie posypujemy mąką.
- Na patelni rozpuszczamy masło. Układamy na nim rybę. Smażymy ją z obu stron na złoty kolor po około 5 minut.
- Pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Danie posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk