Pstrąg pieczony z warzywami

Opublikowano: 20.06.2025 r.
Pstrąg, papryki (czerwona i żółta), cebula i czosnek to kluczowe składniki dla pysznego pieczonego pstrąga z warzywami. Dodaj do tego natkę pietruszki, oliwę z oliwek i pomidory, a otrzymasz aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. W prosty sposób możesz przygotować coś wyjątkowego i zdrowego.
Składniki dla 4 porcji:
- Pstrąg filet - 600 g (2 szt)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Pomidor - 170 g (1 szt)
- Papryka żółta - 230 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, miseczka
Przepis krok po kroku
- Rybę dokładnie opłucz i osusz. Po bokach zrób 3 dość głębokie nacięcia. Rybę obsyp solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
- Do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę natki pietruszki, drobno posiekanej. Dokładnie wymieszaj. Mieszankę powciskaj w nacięcia w rybie.
- Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i przełóż rybę. Dodaj obrane i pokrojone w dużą kostkę warzywa. Na wierzch połóż pozostałą część natki.
- Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowy posiłek pełen dobrych tłuszczów, witamin i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny