Pstrąg pieczony w folii
Opublikowano: 10.08.2021 r.
Cytryna, koperek, masło i czosnek - to właśnie te składniki nadadzą magię pstrągowi pieczonemu w folii. Dzięki nim ryba zyska aromat, smak i wspaniałą teksturę. Idealna propozycja na zdrowy i smaczny obiad, który przygotujesz w kilka chwil.
Składniki dla 1 porcji:
- Pstrąg filet - 250 g (1 szt)
- Cytryna - 100 g (1 szt)
- Koperek - 45 g (pęczek)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, miseczka
Przepis krok po kroku
- Rybę dokładnie opłucz i osusz. Po bokach zrób 3 dość głębokie nacięcia. Rybę obsyp solą i pieprzem i skrop sokiem z połowy cytryny.
- Do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę drobno posiekanego koperku. Dokładnie wymieszaj. Mieszankę powciskaj w nacięcia w rybie.
- Rybę zapakuj w papier aluminiowy i obłóż ją plasterkami cytryny i posiekanym koperkiem. Na wierzch wyłóż kawałki masła. Całość ułóż w naczyniu żaroodpornym i zamknij arkusz papieru.
- Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To niezwykle zdrowe danie, które dostarcza dużej ilości dobrych tłuszczów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny