Pstrąg na parze
Opublikowano: 08.09.2021 r.
Pstrąg filety i oliwa z oliwek – oto klucz do lekkiego i zdrowego dania, jakim jest pstrąg na parze. Filety pstrąga wystarczy delikatnie przygotować na parze, a następnie skropić aromatyczną oliwą. Tak proste, a tak pyszne!
Składniki dla 2 porcji:
- Pstrąg filet - 460 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Pstrąga opłucz, delikatnie osusz, posyp solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Ryby natnij delikatnie nożem z jednej strony.
- W miseczce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, pieprz cytrynowy i zioła prowansalskie. Podaną mieszankę wetrzyj w rybę i włóż całość do lodówki na 20 minut.
- W dużym garnku zagotuj wodę i włóż do niego naczynie do gotowania na parze.
- Ułóż w nim ryby i gotuj rybę przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa i lekka propozycja, świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej i lekkostrawnej. Dostarcza sporo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny