Pstrąg łososiowy pieczony
![Pstrąg łososiowy pieczony Pieczony pstrąg łososiowy z warzywami](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/108/10843/main-l_l.webp)
Opublikowano: 15.06.2023 r.
Cytryna i pstrąg łososiowy to składniki, które potrzebujesz do przygotowania pysznego dania z pieca. Kwaskowata cytryna idealnie podkreśla delikatny smak pstrąga, tworząc razem niepowtarzalną kompozycję smakową. Pieczony w piekarniku pstrąg łososiowy zyska dzięki cytrynie wyjątkową świeżość i aromat, których nie da się zapomnieć.
Składniki dla 6 porcji:
- Pstrąg filet - 750 g (łososiowy)
- Cytryna - 70 g (1 mała sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Filet z pstrąga dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem i pokrój na grube plastry.
- Rybę posyp solą, pieprzem oraz ułóż na niej po kilka plastrów cytryny, oraz gałązki rozmarynu.
- Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C bez termoobiegu przez około 20 minut.
- Upieczoną rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Pstrąg łososiowy pieczony to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Pstrąg stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny