Pstrąg
Opublikowano: 29.05.2021 r.
Pstrąg tęczowy i masło to duet idealny na szybki, aromatyczny obiad. Wyobraź sobie soczysty filet z pstrąga, delikatnie podsmażony na maśle – tak prosty, a jednocześnie pełen smaku. Bez zbędnych ozdobników, pełna prostota i elegancja na talerzu!
Składniki dla 2 porcji:
- Pstrąg tęczowy filet - 250 g
- Masło - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, koper
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, miska
Przepis krok po kroku
- Posiekaj koperek i ząbek czosnku i wymieszaj z masłem oraz szczyptą soli i pieprzu.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Na foli aluminiowej wyłóż filet z pstrąga i posmaruj masłem.
- Obok ryby połóż gałązkę rozmarynu i zawiń folię.
- Piecz pstrąga przez 20 minut.
- W połowie rozetnij i rozchyl folię, aby trochę zarumienić rybę.
Komentarz dietetyka
Pieczony pstrąg jest bezglutenowy oraz ma niski indeks glikemiczny.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny