Przepis na gofry z wodą gazowaną

Opublikowano: 01.07.2025 r.
Mąka pszenna, cukier, mleko i woda gazowana, to kluczowe składniki na gofry, które są lekkość i puszystość w jednym. Dodajesz jeszcze masło i jajka, by uzyskać idealne ciasto. A żeby było ciekawiej, banany i borówki nadają im świeżości i owocowego smaku. Warto pamiętać o proszku do pieczenia, który sprawi, że gofry będą idealnie puszyste.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Mleko 3,2% - 200 ml (niepełna szklanka)
- Woda gazowana - 100 ml
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Masło - 250 g
- Banan - 200 g (2 średnie sztuki)
- Borówka amerykańska - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Jajko - 2 szt.
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- W misce umieść ciepłe masło.
- Dodaj cukier i zmiksuj do powstania białej puszystej masy.
- Dodaj jajka i ubij do połączenia składników.
- Wlej mleko i wodę gazowaną i zmiksuj.
- Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.
- Zmiksuj do połączenia składników.
- Nagrzej gofrownicę i partiami piecz gofry na złoty kolor.
- Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- Gofry podawaj udekorowane bananami i borówkami.
Komentarz dietetyka
Przepis na gofry z wodą gazowaną to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one dość szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny