Przepiórka
Opublikowano: 16.05.2022 r.
Pomarańcza i świeża przepiórka to główne składniki naszego dzisiejszego przepisu. Wyobraź sobie soczyste mięso przepiórki, delikatnie aromatyzowane świeżym sokiem z małej pomarańczy. To połączenie smaków nadaje daniu wyjątkowy charakter, który zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie jest prostsze, niż się wydaje, a smak jak z najlepszej restauracji!
Składniki dla 3 porcji:
- Przepiórka - 900 g
- Pomarańcza - 100 g (1 mała sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mięso z przepiórki umyj i dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.
- Do środka każdej przepiórki włóż kawałek pomarańczy.
- Mięso odstaw pod przykryciem na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie przepiórki podsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni teflonowej.
- Podsmażone przepiórki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Mięso piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.
- Gotowe przepiórki podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Przepiórka pieczona to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stanowi ona doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny