Przepalanka
Opublikowano: 17.03.2023 r.
Spirytus, cukier i cukier wanilinowy – to trio, które tworzy bazę przepalanki. Właśnie te składniki decydują o jej charakterystycznym smaku i aromacie. Spirytus daje moc, cukier dodaje słodyczy, a cukier wanilinowy wprowadza delikatną waniliową nutę. Prosty przepis, a efekt naprawdę warty uwagi!
Składniki dla 10 porcji:
- Spirytus - 500 ml
- Cukier - 40 g (4 łyżki)
- Cukier wanilinowy - 20 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, butelka szklana, korek od butelki
Przepis krok po kroku
- Do garnka wsyp cukier i podgrzewaj aż powstanie karmel, uważając aby się nie przypalił.
- Odstaw do ostudzenia.
- W garnku podgrzej ok. 700 ml wody, dodaj cukier wanilinowy i wcześniej przygotowany karmel.
- Mieszaj do rozpuszczenia i ponownie ostudź.
- Dodaj spirytus, dokładnie wymieszaj i przelej do butelek.
- Szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na ok. 3-5 dni.
Komentarz dietetyka
Każda ilość alkoholu wykazuje negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, dlatego należy go ograniczać w każdej postaci.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk