Przekąski z tortilli
Opublikowano: 04.10.2021 r.
Pieczarki, cebula, ser gouda, piersi kurczaka – to tylko niektóre z kluczowych składników w naszych przepysznych przekąskach z tortilli. Soczyste, pełne smaku i proste do przygotowania, te składniki stanowią bazę, która sprawi, że Twoje smakowe kubki będą zachwycone.
Składniki dla 5 porcji:
- Tortilla - 400 g
- Pieczarki - 400 g (10 dużych sztuk)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Ser gouda - 150 g
- Masło klarowane - 50 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 250 g
- Śmietana 18% - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pokrój kurczaka w drobną kostkę dopraw solą, pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Następnie zdejmij kurczaka z patelni.
- Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju, dodaj do cebuli pokrojone w plastry pieczarki i podsmaż, aż woda z pieczarek odparuje.
- Dopraw solą i pieprzem, dodaj kurczaka z powrotem na patelnię.
- Dodaj śmietanę i podgrzej na małym ogniu. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Zetrzyj ser na tarce, na patelni umieść tortille, dodaj ser i kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym, posyp z wierzchu serem, połóż drugi placek tortilli i podgrzej, aż ser się rozpuści.
- Pokrój na trójkątne kawałki jeszcze ciepłe tortille.
Komentarz dietetyka
Przekąski z tortilli to dobra propozycja na wykorzystanie składników pozostałych w lodówce, dzięki temu nie marnujemy jedzenia. Pamiętaj, że tortille mogą być bardzo kaloryczne jeśli dodasz do nich dużo sera lub sosu na bazie majonezu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny