Przecier z pomidorów
Opublikowano: 22.06.2022 r.
Pomidor i sól - to w zasadzie wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić rewelacyjny przecier z pomidorów. Wystarczy tylko pięć kilo pomidorów i odrobina soli, a będziesz mieć bazę do zup, sosów i wielu innych potraw. Bez żadnych zbędnych dodatków – prostota i smak w najlepszym wydaniu.
Składniki dla 10 porcji:
- Pomidor - 5000 g
- Sól - 60 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Do gorącej wody włóż pomidory na minutę. Następnie wyciągnij i obierz ze skórki.
- Pokrój pomidory na kawałki i odetnij z nich szypułki.
- Pomidory przełóż do czystego garnka, dodaj sól.
- Zagotuj pomidory i gotuj je około 10-15 minut.
- Gorące pomidory przekładaj do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć i ustaw wieczkiem do dołu.
- Słoiki przykryj np. kocem i w ten sposób pozwól im stygnąć około 12 godzin.
Komentarz dietetyka
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk