Przecier pomidorowy Thermomix
Opublikowano: 30.05.2022 r.
Pomidorowe przetwory to klasyka w naszej kuchni, a przepis na przecier pomidorowy z Thermomixa jest naprawdę prosty. Wystarczy kilogram soczystych pomidorów, odrobina soli i cukru, żeby wyczarować wspaniałą, gęstą masę, idealną do zup, sosów i innych dań. Thermomix zrobi większość pracy za nas, więc to czysta przyjemność!
Składniki dla 2 porcji:
- Pomidor - 1000 g
- Sól - 1 g (1/2 łyżeczki)
- Cukier - 1 g (1/2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- thermomix, koszyczek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i wytnij z nich szypułki.
- Umieść pomidory pokrojone na kawałki w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij 5 sekund / obroty 8.
- Na pokrywie umieść koszyczek i gotuj Varoma / 30 minut / obroty wsteczne 1.
- Przez otwór dodaj sól oraz cukier. Całość wymieszaj 10 sekund / obroty 10.
- Gorące pomidory rozlej do wyparzonych słoiczków.
- Zakręć i ustaw do góry dnem.
- W ten sposób zostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Pomidory to ważne dla zdrowia źródło potasu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk