Przecier ogórkowy
Opublikowano: 15.05.2022 r.
Ogórki gruntowe, ząbki czosnku i sól - to baza, której potrzebujesz, żeby przygotować przepyszny przecier ogórkowy. Chrupiące ogórki w połączeniu z czosnkowym aromatem i odpowiednią ilością soli tworzą idealną podstawę do zup, sosów czy zdrowych koktajli. Nic skomplikowanego, a smak rewelacyjny!
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 2000 g (gruntowy)
- Czosnek - 25 g (5 ząbków)
- Sól - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- tarka, słoiki, duża miska, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Ogórki dokładnie umyj i obetnij końce.
- Ogórki ze skórką zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Ogórki umieść w misce.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Do miski z ogórkami dodaj czosnek oraz sól.
- Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na około 12 godzin.
- Po tym czasie wyparz słoiki.
- Do wyparzonych słoików włóż przecier z ogórków (w każdym słoiczku powinna być również zalewa powstała z ogórków).
- Słoiki szczelnie zakręć i odstaw na miesiąc w chłodne i zaciemnione miejsce.
Komentarz dietetyka
Przecier ogórkowy to doskonała propozycja na smaczną bazę do przygotowania zupy ogórkowej. Stanowi on doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny