Provoleta
Opublikowano: 30.11.2021 r.
Ser provolone, soczysta natka pietruszki, odrobina oliwy z oliwek i świeży sok z cytryny to kluczowe składniki, które sprawiają, że provoleta to prawdziwa uczta dla podniebienia. Sprytnie skomponowane ingrediencje wprowadzają na talerz smakowitą harmonię, której ukoronowaniem jest chrupiąca bagietka. Ten przepis to idealne połączenie prostoty i elegancji w kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Bagietka francuska - 300 g
- Ser provolone - 400 g
- Natka pietruszki - 40 g (1 duży pęczek)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Sok z cytryny - 30 ml
- Przyprawy - sól, chilli, oregano, czosnek, pieprz kolorowy ziarna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Bagietkę podpiecz w piekarniku, aby była chrupiąca.
- Posiekaj drobno pietruszkę i czosnek.
- Utrzyj delikatnie w miseczce solą i oregano, dodaj mielony kolorowy pieprz, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
- Rozgrzej patelnię i ułóż na niej grube plastry sera, posyp oregano i suszonym chilli.
- Smaż na małym ogniu, aby ser rozpuścił się i delikatnie przyrumienił.
- Podawaj ser z bagietką i sosem chimichurri.
Komentarz dietetyka
Provoleta to danie zawierająca dużą ilość kalorii. Ser jest źródłem białka oraz dużej ilości tłuszczu nasyconego, powinny go ograniczać osoby mające problemy z odpowiednim poziomem cholesterolu. Bagietka pszenna jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny