Proteinowe placuszki twarogowe a’la banoffee w wersji FIT
Opublikowano: 05.03.2021 r.
Ser twarogowy półtłusty, odżywka białkowa, jajka, miód, daktyle suszone i banan - to główne składniki na te rewelacyjne proteinowe placuszki twarogowe a’la banoffee w wersji FIT. To taki zdrowy twist na klasyczne banoffee, pełne białka i naturalnej słodyczy, idealne na śniadanie czy przekąskę przed treningiem.
Składniki dla 2 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Odżywka białkowa - 30 g
- Masło - 5 g
- Jajko - 2 szt.
- Miód - 40 g
- Daktyle suszone - 40 g
- Masło z orzechów laskowych - 40 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Banan - 120 g
- Czekolada mleczna - 36 g (bez dodatku cukru)
- Przyprawy - sól, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Daktyle namocz w gorącej wodzie (przykryj daktyle).
- Rozdziel żółtka od białek. Białka połącz ze szczyptą soli i miksuj aż powstanie puszysta piana.
- Dodaj do sera żółtka i odżywkę białkową lub budyń. Dokładnie wszystko zblenduj.
- Połącz masę z ubitymi białkami. Ostrożnie wymieszaj łyżką.
- Na patelni rozgrzej masło. Nałóż po 1 łyżce masy. Twórz okrągłe placki. Przykryj patelnię przykrywką i smaż placuszki na małym ogniu. Po kilku minutach przekręć powoli placki na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut do momentu aż będą złociste.
- Namoczone daktyle odcedź z wody. Dodaj do blendera daktyle wraz z około połową wody, która została (ale można sobie dobrać ilość według upodobań) razem z masłem orzechowym, miodem oraz szczyptą soli. Zblenduj wszystko – powinno mieć konsystencję karmelu.
- Zrób bitą śmietanę ze śmietanki. Dodaj sok z cytryny (1/2 połówki).
- Banana obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj z sokiem z cytryny (1/2 połówki).
- Usmażone placuszki układaj na talerzyku. Posmaruj placuszki śmietanką, wyłóż banana i na koniec dodaj karmel. Posyp wiórkami czekoladowymi startymi na tarce.