Protein pancakes
Opublikowano: 27.03.2021 r.
Odżywka białkowa, mąka orkiszowa, jajka i napój migdałowy to główne składniki, które sprawią, że Twoje protein pancakes będą nie tylko smaczne, ale i mocno odżywcze. Idealne na śniadanie czy po treningu, te naleśniki zapewnią energię na cały dzień dzięki solidnej dawce białka i zdrowych węglowodanów.
Składniki dla 2 porcji:
- Odżywka białkowa - 35 g (1 miarka)
- Mąka orkiszowa - 130 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone - 120 ml (1/2 szklanki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 30 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, blender, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski dodaj jajka, mleko, sól, ksylitol i wstępnie wymieszaj.
- Dodaj odżywkę białkową, proszek do pieczenia i mąkę. Całość zmiksuj za pomocą blendera.
- Gotową masę odstaw na 10 min.
- Patelnie rozgrzej i nałóż niewielkie porcje ciasta. Placuszki odwróć na drugą stronę, gdy pojawią się charakterystyczne wgłębienia (bąbelki).
- Smaż na średnim ogniu ok. 3 min.