Prosty sernik z brzoskwiniami

Opublikowano: 23.01.2025 r.
Twaróg sernikowy, jajka, budyń w proszku i brzoskwinie w syropie – to kluczowe składniki, z których powstanie nasz prosty sernik z brzoskwiniami. Spód z herbatników doskonale kontrastuje z delikatną masą sernikową, a soczyste brzoskwinie dodają mu owocowej świeżości i słodyczy.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 3 szt.
- Budyń (proszek) - 80 g (1 opakowanie)
- Herbatniki - 80 g
- Brzoskwinie w syropie - 800 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Twaróg zmiksuj z jajkami, ksylitolem, budyniem.
- Na przygotowanej blaszce do pieczenia wyłóż spód z herbatników.
- Następnie wyłóż masę sernikową i pokrojone owoce.
- Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Dzięki wykorzystaniu cukru zamiast ksylitolu ciasto ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk