Proste ciasto z gruszkami i cynamonem
Opublikowano: 22.10.2021 r.
Gruszki, mąka pszenna i jogurt grecki to główne składniki tego prostego ciasta z nutką cynamonu. Dodajemy jeszcze jajko, cukier i olej rzepakowy, a całość rośnie dzięki proszkowi do pieczenia. Smaczny i aromatyczny deser w sam raz na leniwą niedzielę!
Składniki dla 10 porcji:
- Gruszka - 260 g (2 szt)
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 szklanki)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, ceramiczna forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski i ubij je na pianę razem z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodaj do całości olej, mąkę, proszek do pieczenia i jogurt grecki. Całość zmiksuj do połączenia się składników.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Gruszki wyszoruj i pokrój na plasterki. Powsadzaj je do ciasta i posyp cynamonem.
- Ciasto włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, tak jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny