Prosta sałatka z buraków gotowanych
Opublikowano: 26.09.2023 r.
Buraki, feta i orzechy pinii tworzą świetną kompozycję smaków w prostej sałatce z buraków gotowanych. Dodaj rukolę, polej wszystko oliwą z oliwek i odrobiną miodu, a efekt cię zaskoczy! Idealna na lunch czy lekką kolację, a jeszcze zdrowsza, niż myślisz!
Składniki dla 2 porcji:
- Burak - 600 g (4 średnie sztuki)
- Ser Feta - 100 g
- Orzechy pinii - 30 g
- Rukola - 40 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Miód - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet balsamiczny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, salaterka
Przepis krok po kroku
- Buraki umieść w garnku i wlej wodę, aby były całkowicie zakryte.
- Buraki gotuj przez 50-60 minut do miękkości w zależności od wielkości warzywa.
- Buraki wystudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Ser fetę pokrój w kostkę.
- Na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu upraż orzeszki pinii.
- W miseczce wymieszaj oliwę, miód, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, szczyptę soli oraz pieprzu.
- W misce wymieszaj buraki, rukolę, fetę oraz orzeszki pinii. Sałatkę polej wcześniej przygotowanym sosem.
- Gotową sałatkę podawaj na kolację lub jako przystawkę.
Komentarz dietetyka
Prosta sałatka z buraków gotowanych doskonała propozycja na smaczną kolację. Warzywa wykorzystane do przygotowania sałatki to skarbnica składników odżywczych, dlatego warto włączyć się do codziennego jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny