Prosciutto crudo
Opublikowano: 30.09.2022 r.
Szynka wieprzowa surowa i cukier puder to kluczowe składniki prosciutto crudo, które daje niepowtarzalny smak tej włoskiej specjalności. Przygotowanie tego delikatnego i aromatycznego wędliny wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy odrobina cierpliwości i dbałości o detale, by zadowolić smakoszy i miłośników kuchni śródziemnomorskiej.
Składniki dla 10 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 500 g
- Cukier puder - 200 g
- Przyprawy - pieprz, majeranek, tymianek, czosnek, rozmaryn, sól do peklowania
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- miska, gaza, sznurek
Przepis krok po kroku
- Umyj i osusz mięso.
- Cukrem pudrem dokładnie zasyp mięso z każdej strony.
- Mięso w misce zabezpiecz folią i wstaw do lodówki na całą dobę.
- Umyj mięso i osusz.
- Zrób to samo z solą. 100 g soli peklowanej wsyp do mięsa i bardzo dokładnie je w niej obtocz.
- Odstaw mięso na dobę do lodówki (jak wyżej, zabezpieczone folią).
- Ponownie umyj mięso i osusz je.
- Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj wraz z łyżeczką majeranku, połową łyżeczki tymianku, rozmarynu i pieprzu.
- Całe mięso obtocz w mieszance przypraw.
- Mięso zawiń w gazę.
- Zabezpiecz mięso sznurkiem (obwiąż parę razy).
- Mięso zawinięte w gazę należy umieścić w miejscu przewiewnym (z temperaturą pokojową) i tam je powiesić.
- Susz szynkę od 7 do 21 dni. Lepiej jest suszyć dłużej, w niższej temperaturze.
- Gotową wędlinę przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera dużo białka i niewielką ilość tłuszczu. Jest to surowe mięso, więc zdecydowanie nie poleca się jej kobietom w ciąży oraz małym dzieciom.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości