Pręga wołowa

Opublikowano: 21.04.2022 r.
Pręga wołowa potrzebuje całkiem sporo warzyw, żeby wydobyć pełnię smaku. W ruch pójdą duża cebula, marchewka, ziemniaki i burak. Mięso dusimy w bulionie drobiowym, który doda głębi, a olej rzepakowy sprawi, że wszystko ładnie się zrumieni. To solidne jedzenie, które na pewno napełni każdy żołądek!
Składniki dla 5 porcji:
- Pręga wołowa - 1000 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Burak - 200 g (1 duża sztuka)
- Bulion drobiowy - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, kumin, cynamon, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Mięso dopraw solą, pieprzem i kuminem.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż mięso z obu stron.
- Umieść je w naczyniu żaroodpornym.
- Obierz marchew i przekrój na pół.
- Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój na ćwiartki.
- Buraka pokrój w plastry.
- Główkę czosnku przekrój na pół.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
- Warzywa umieść w naczyniu dookoła mięsa.
- Wlej bulion drobiowy, dopraw solą pieprzem, cynamonem oraz chilli.
- Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 150 minut.
Komentarz dietetyka
Pręga wołowa to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Stanowi ona doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny