Precel
Opublikowano: 22.06.2022 r.
Mąka pszenna, sól, drożdże suche i jajko – to główne składniki, których potrzebujesz, żeby stworzyć tradycyjnego precla. Dodaj do tego odrobinę sody oczyszczonej i już masz bazę do wypieku o niepowtarzalnym smaku i chrupiącej skórce. Czas na kuchenne eksperymenty? Przygotuj te podstawowe produkty i zobacz, co z nich wyczarujesz!
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g (2,5 szklanki)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Drożdże suche - 10 g (2 łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 35 g (3,5 łyżeczki)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mąkę, drożdże i sól wymieszaj razem w dużej misce. Powoli dolej szklankę ciepłej wody i ręcznie zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
- Wyrośnięte ciasto uformuj w kształt rulonu i podziel na 8 równych części. Z każdej z tych części zrób cieńszy rulon i zawiń na kształt precla.
- W garnku zagotuj wodę i dodaj sodę oczyszczoną, wymieszaj. Do wrzącej wody kolejno wrzucaj po jednym preclu, gotując po 30 sekund z każdej strony.
- Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, osusz z nadmiaru wody, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi dodatkami.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 st. C przez około 10-15 min do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
Precel charakteryzuje się dość wysokim indeksem glikemicznym, przy czym nie dostarcza znaczącej ilości witamin, ani składników mineralnych, dlatego ważne, aby był elementem diety, a nie jej stałym składnikiem.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk