Prażuchy
Opublikowano: 16.04.2022 r.
Ziemniaki, mąka pszenna i boczek – trzy składniki, które w prosty sposób przeniosą cię do kuchni, gdzie rządzą tradycyjne smaki. Prażuchy, to smakowite danie, które robi się z ugotowanych ziemniaków utłuczonych z mąką, a na koniec podsmażonego boczku dodającego cudownego, aromatycznego akcentu. Właśnie te proste składniki tworzą domowy komfort na talerzu.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 1500 g (10 dużych sztuk)
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (1 szklanka)
- Boczek wieprzowy bez kości - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, tłuczek do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.
- Wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
- Gotuj ziemniaki do miękkości przez 20 minut.
- Odcedź, pozostawiając nieco wody po gotowaniu ziemniaków.
- Dodaj łyżkę mąki, ubij ziemniaki tłuczkiem i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Rozgrzej patelnię i podsmaż boczek.
- Ziemniaki nałóż łyżką do głębokiego talerza, formując kluski, wierzch ziemniaków udekoruj podsmażonym boczkiem.
Komentarz dietetyka
Prażuchy to świetne źródło naturalnych węglowodanów złożonych. Ziemniaki zawierają dużą ilość skrobi. Gotowane ziemniaki mają dość wysoki indeks kaloryczny, dlatego aby go obniżyć należy dodać do nich odrobinę tłuszczu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny