Prażone jabłka

Opublikowano: 16.09.2022 r.
Jabłka, miód i cynamon – to trio, które sprawi, że Twoje podniebienie oszaleje ze szczęścia! Przygotowanie prażonych jabłek jest proste, a efekt to pyszny i aromatyczny deser. Jabłka karmelizują się w miodzie, a szczypta cynamonu dodaje im niesamowitego, korzennego smaku. Połączenie klasyczne, ale niezmiennie zachwycające.
Składniki dla 5 porcji:
- Jabłko - 2500 g
- Miód - 25 g
- Cynamon - 5 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w kosteczkę.
- Do garnka wlej 100 ml wody i dodaj jabłka. Wsyp cynamon i dodaj miód.
- Całość duś, mieszając od czasu do czasu, przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, można też zmniejszyć ilość dodanego cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny