Prażoki

Opublikowano: 10.05.2022 r.
Ziemniaki późne, boczek wieprzowy i mąka pszenna – to główne składniki, które dają prażokom niepowtarzalny smak i teksturę. Proste, swojskie danie z południowej Polski, które idealnie sprawdzi się jako sycący obiad czy kolacja. Prażoki to prawdziwa comfort food w najlepszym wydaniu!
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 1200 g (6 dużych sztuk)
- Boczek wieprzowy bez kości - 250 g
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.
- Wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
- Gotuj ziemniaki do miękkości przez 20 minut.
- Odcedź, pozostawiając nieco wody po gotowaniu ziemniaków.
- Dodaj łyżkę mąki, ubij ziemniaki tłuczkiem i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Rozgrzej patelnię i podsmaż boczek.
- Ziemniaki nałóż łyżką do głębokiego talerza, formując kluski.
- Wierzch ziemniaków udekoruj podsmażonym boczkiem.
Komentarz dietetyka
Prażoki to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych, które powoli podnoszą poziom glukozy we krwi. Ziemniaki są także świetnym źródłem skrobi opornej, która nie ulega rozkładowi. Ziemniaki są bogate w błonniki.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny