Prawdziwy barszcz ukraiński

Opublikowano: 26.03.2022 r.
Buraki gotowane, żeberka wieprzowe i ziemniaki – to trio tworzy podstawę prawdziwego barszczu ukraińskiego, który jest pełen smaku i aromatu. Razem z selerem korzeniowym i fasolką szparagową, dopełniają one całości tego kultowego dania, które idealnie sprawdzi się na ciepły obiad.
Składniki dla 6 porcji:
- Buraki gotowane - 1000 g
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Żeberka wieprzowe - 400 g (2 paski)
- Ziemniaki późne - 500 g
- Seler korzeniowy - 100 g (1 sztuka)
- Por - 100 g (1 sztuka)
- Fasolka szparagowa - 200 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Koncentrat pomidorowy - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej wodę (2-3 litry) dodaj ziele angielskie, liście laurowe i podgrzewaj.
- Dodaj mięso i gotuj przez godzinę.
- W tym czasie obierz i pokrój warzywa w drobną kostkę, a fasolkę szparagową przetnij na mniejsze kawałki.
- Do zupy dodaj pokrojone warzywa i gotuj do miękkości.
- Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj dokładnie z odrobiną wody.
- Dodaj przecier do zupy i gotuj przez 20 minut.
- Na końcu dodaj łyżkę octu, zupę podawaj ze śmietaną.
Komentarz dietetyka
Barszcz ukraiński możesz przygotować na bazie ugotowanych już buraków, w większych marketach bez problemu takie kupisz. Zaoszczędzi to Twój czas.
~ Oliwia Gawron, dietetyk