Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
Opublikowano: 27.07.2021 r.
Marchewka, burak, kiszona kapusta i żeberka – to właśnie te smakołyki czynią prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą takim wyjątkowym. Dodaj do tego jeszcze fasolę konserwową i masz gotowy przepis na pyszne, sycące danie, które rozgrzeje Cię w chłodne dni.
Składniki dla 20 porcji:
- Fasola konserwowa - 480 g
- Marchewka - 150 g
- Seler korzeniowy - 70 g
- Cebula - 200 g
- Burak - 600 g
- Kapusta kiszona - 300 g
- Żeberka wieprzowe - 300 g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 300 g
- Ziemniaki późne - 900 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Pietruszka - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej połowę oleju w garnku. Pokrój obraną cebulę w kostkę i podsmaż do zarumienienia.
- Dodaj żeberka i około 2,7 l wody. Dodaj sól, 6 liści laurowych, lubczyk i 11 ziaren ziela angielskiego. Gotuj około 50 minut aż mięso będzie miękkie.
- Selera, marchewkę, buraki, pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Na patelnię dodaj olej i podsmaż warzywa.
- Pokrój kapustę kiszoną i dodaj do garnka wraz z podsmażonymi warzywami i pieprzem. Gotuj około półgodziny.
- W osobnym garnku ugotuj pokrojone w większą kostkę ziemniaki.
- Jak już warzywa i mięso będą gotowe wyjmij z zupy mięso i dodaj do niej ugotowane ziemniaki i fasolę. Dodaj sól i pieprz. Gotuj przez maksymalnie 20 minut na minimalnym ogniu.
- Mięso oddziel od kości, podziel na części i dodaj do ugotowanej zupy.
- Podawaj ze śmietaną.
Komentarz dietetyka
Przepis bezglutenowy. Zawiera tłuste mięso więc jest wysokokaloryczny i ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości