Powidło ze śliwek

Opublikowano: 03.08.2025 r.
Śliwki i odrobina cukru – to wszystko, co potrzebujesz, żeby zrobić domowe powidła ze śliwek! Ten przepis jest banalnie prosty, a efekt końcowy to pyszne, gęste powidła, które idealnie pasują do kanapek, naleśników czy wypieków. Po prostu przygotuj śliwki, dodaj cukier i gotowe – słoiczki pełne smaku czekają!
Składniki dla 6 porcji:
- Śliwki - 3000 g
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik 500 ml
Przepis krok po kroku
- Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
- Wrzuć śliwki do garnka i zasyp je cukrem, poczekaj około 20 minut, aż owoce puszczą sok.
- Następnie na wolnym ogniu gotuj je powoli bez przykrywki. Raz na jakiś czas mieszaj owoce, aby nie przypaliły się.
- Gotuj, aż sok odparuje (około 4 godzin).
- Gorące powidła przełóż do słoików i zamknij je, a następnie pasteryzuj w gotującej się wodzie około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Powidła śliwkowe to doskonały dodatek to wielu deserów lub ciast, natomiast jeśli chcemy przygotować wersję fit to warto zamienić cukier na słodzik np. erytrytol.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk