Powidło z borówki amerykańskiej
Opublikowano: 23.06.2022 r.
Borówki amerykańskie, cukier i cytryna to główne składniki, które tworzą idealną harmonię w smaku tego powidła. Te składniki to prawdziwa esencja lata zaklęta w słoiczku. Aromatyczne borówki, słodki cukier i dodatek cytryny sprawiają, że powidło ma wyjątkowy, lekko kwaskowaty smak. Idealne do smarowania na kanapkach czy jako dodatek do wypieków!
Składniki dla 6 porcji:
- Borówka amerykańska - 2000 g
- Cukier - 500 g (2,5 szklanki)
- Cytryna - 300 g (3 średnie sztuki)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Borówki umyj dokładnie i oczyść z pozostałości szypułek.
- Umieść borówki w garnku.
- Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę.
- Wyciśnij sok i dodaj do borówek wraz ze skórką.
- Do garnka wsyp cukier i zagotuj owoce.
- Zmniejsz ogień i gotuj je przez 60 minut.
- Konfitura powinna się nieco zredukować i być gęsta.
- Wyparz słoiki wrzątkiem.
- Przełóż konfiturę do słoików i zakręć dokładnie.
- Umieść słoiki w garnku.
- Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików.
- Gotuj przez 15 minut.
- Słoiki wyjmij z garnka i pozostaw do wystudzenia do góry dnem.
Komentarz dietetyka
Powidło z borówki amerykańskiej to domowy wyrób zawierający dużą ilość błonnika pokarmowego. Zawiera ono jednak dość dużą ilość cukru. Nie powinny go w dużych ilościach spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny