Powidła śliwkowe Thermomix
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Śliwki bez pestek (1500g) i cukier (200g) to główne składniki naszych powideł śliwkowych z Thermomixa. Ten prosty przepis pozwoli Ci w prosty i szybki sposób przygotować pyszne powidła, które będą idealnym dodatkiem do pieczywa, naleśników czy słodkich wypieków. Aromatyczne i pełne smaku, na pewno skradną Twoje serce!
Składniki dla 1 porcji:
- Cukier - 200 g
- Śliwki - 1500 g (bez pestek)
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- thermomix
Przepis krok po kroku
- Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Po usunięciu pestek powinno być ich 1500 g.
- Śliwki umieść w naczyniu Thermomixa. Na wierzch wsyp cukier.
- Ustaw naczynie Thermomixa i gotuj śliwki przez 45-50 minut / Varoma / obroty 2.
- Gorące powidła wlej do słoików. Dokładnie zakręć i ustaw wieczkiem do dołu. Zostaw w ten sposób do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
W 100 g śliwek świeżych mamy od 30 do 60 kcal, w zależności od rodzaju. W owocach suszonych zawartość energii może być znacznie wyższa ze względu na dodatek oleju i / lub cukru do suszenia owoców.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk