Powidła śliwkowe
Opublikowano: 24.05.2021 r.
Śliwki i cukier – to wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia pysznych powideł śliwkowych! To proste połączenie zamienia się w intensywnie owocowy przysmak, który doskonale sprawdzi się zarówno na kanapkach, jak i jako dodatek do ciast czy deserów. Pozwól śliwkom powoli uwalniać swoją słodycz i naturalny aromat, a efekt Cię zaskoczy!
Składniki dla 22 porcji:
- Śliwki - 1000 g
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 22
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, słoiki
Przepis krok po kroku
- Śliwki umyj, osusz, pozbaw je pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż śliwki do dużej patelni i dolej 1/3 szklanki wody. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie dodaj pół szklanki cukru i cynamon. I smaż przez kolejne 30 minut, by były bardzo gęste.
- Zdejmij powidła z gazu. Przełóż je do słoika i dobrze zakręć.
- Słoiki włóż do nagrzanego do 110 stopni piekarnika i zostaw w nim na około 15 minut, po tym czasie słoiki możesz przestudzić i włożyć do szafek.
Komentarz dietetyka
Ze względu na duży udział cukrów prostych ten przepis nie będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny