Poutine
Opublikowano: 16.05.2022 r.
Chrupiące ziemniaki, bulion warzywny i ciągnąca się mozzarella – to kluczowe składniki poutine, kanadyjskiego dania, które podbiło serca wielu smakoszy. Idealnie zrównoważone połączenie smaków sprawia, że to po prostu niebo na talerzu.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g
- Bulion warzywny - 500 ml
- Piwo jasne - 550 ml
- Ser Mozzarella - 125 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Masło - 30 g (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 550 - 50 g (2 łyżki)
- Sos Worcestershire - 10 ml (1 łyżka)
- Ketchup - 15 g (1 łyżka)
- Ocet balsamiczny - 10 ml (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 500 ml (do smażenia)
- Przyprawy - czosnek, ocet balsamiczny, sos worcestershire
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- tarka, garnek mały, duża miska, praska do czosnku, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy, garnek wysoki
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój ziemniaki w grube słupki (frytki).
- Umieść frytki w misce i wlej do nich 500 ml piwa. Przykryj całość folią spożywczą i odstaw do lodówki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do rondelka włóż masło i je rozpuść. Dodaj mąkę i smaż około 2-3 minuty cały czas mieszając.
- Teraz dodaj cebulę oraz czosnek i podsmaż ją, aż zmięknie.
- Do rondelka wlej bulion, ketchup, pozostałe piwo, ocet i sos Worcestershire. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj sos na dużym ogniu przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos odstaw z ognia.
- Ziemniaki odsącz i osusz ręcznikiem papierowym.
- W garnku dobrze rozgrzej olej. Włóż do niego frytki. Smaż 4-5 minut.
- Wyciągnij frytki z oleju łyżką cedzakową. Przełóż na ręcznik papierowy i chwilę odsącz.
- Włóż ponownie frytki do ciągle podgrzewanego oleju i smaż jeszcze 6 minut.
- Wyłóż frytki łyżką cedzakową z oleju. Rozłóż na ręczniku papierowym by odsączyć je z nadmiaru oleju.
- Frytki umieść na talerzu. Polej sosem. Na wierzch zetrzyj mozzarellę i polej pozostałym sosem.
- Podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk