Potrawka z kurczaka z warzywami
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Piersi kurczaka, marchewka, seler naciowy i śmietanka kremowa – to kluczowe składniki tej potrawki z kurczaka z warzywami. Połączenie delikatnego mięsa, świeżych warzyw i kremowej śmietanki sprawia, że danie jest zarówno sycące, jak i pełne smaku. Idealne na rodzinny obiad w domowym zaciszu.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Marchewka - 90 g
- Cebula - 100 g
- Seler naciowy - 90 g
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g
- Bulion drobiowy - 500 g
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kurczaka podziel na mniejsze części i dopraw solą.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj pokrojoną marchewkę i seler.
- Całość zalej bulionem i dodaj kurczaka. Duś całość przez 30 minut.
- Dodaj kukurydzę i przyprawy. Gotuj kolejne 10 minut.
- Śmietankę wymieszaj z mąką i 2 łyżkami bulionu z garnka, następnie całość dodaj do mięsa i zagotuj.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny