Potrawka z kurczaka z ryżem
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Piersi kurczaka, mrożony groszek, marchewka i śmietana to kluczowe składniki tej pysznej potrawki z ryżem. Wystarczy kilka prostych kroczków, a Twoja kuchnia wypełni się kuszącym aromatem domowego bulionu drobiowego, cebuli i rozgrzewającego oleju rzepakowego. Wszystko to idealnie doprawione natką pietruszki.
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 800 g
- Groszek zielony mrożony - 400 g
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Bulion drobiowy - 700 g (3 niepełne szklanki)
- Ryż biały - 300 g
- Śmietana 12% - 200 g
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oregano
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
- Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej.
- Obierz cebulę i posiekaj drobną kostkę.
- Obierz marchew i pokrój w kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj ryż, wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając przez 15 minut.
- Dodaj pierś kurczaka, groszek i marchewkę.
- Gotuj przez około 25 minut.
- Dopraw solą, pieprzem, oregano oraz majerankiem.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj razem ze śmietaną do potrawki, wymieszaj.
- Potrawkę podawaj w głębokim talerzu lub w misce.
Komentarz dietetyka
Potrawka z kurczaka z ryżem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Potrawka zawiera dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Potrawka świetnie sprawdzi się dla osób z problemami żołądkowymi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny