Potrawka z kurczaka z rosołu
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Udko kurczaka z rosołu, marchewka, cukinia i śmietanka kremowa - te składniki rządzą w potrawce z kurczaka z rosołu. Gotowane mięso z rosołu świetnie komponuje się z delikatną słodyczą marchewki i cukinii, a dodatek śmietanki nada daniu niepowtarzalną kremowość. Całość smakuje idealnie, kiedy posypiemy ją świeżym koperkiem.
Składniki dla 5 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 800 g (z rosołu)
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Cukinia - 300 g (1 średnia sztuka)
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Kasza jęczmienna pęczak - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż.
- Obierz marchew ze skórki i pokrój kostkę.
- Cukinię pokrój w drobną kostkę.
- Warzywa dodaj na patelnie i podsmaż przez 5 minut.
- Posiekaj mięso z rosołu i dodaj do reszty składników, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj przez 5-7 minut, aż sos nieco odparuje.
- Posiekaj koper i dodaj do potrawki, wymieszaj.
- Kaszę pęczak ugotuj w osolonej wodzie.
- Potrawkę podawaj z kaszą w głębokim talerzu.
Komentarz dietetyka
Potrawka z kurczaka z rosołu to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawka zawiera także dużą ilość błonnika oraz składników mineralnych. Potrawka zawiera sporą ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny