Potrawka z kurczaka z pieczarkami
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Piersi z kurczaka, pieczarki, cebula i czosnek to główne składniki tej pysznej potrawki, która urzeka swoim intensywnym smakiem. Dodaj do tego delikatną śmietankę kremową i aromatyczny bulion drobiowy, a uzyskasz danie, które z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Całość dopraw sokiem z cytryny i gotowe!
Składniki dla 8 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Mąka pszenna typ 500 - 45 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Pieczarki - 200 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Masło - 25 g
- Bulion drobiowy - 750 g
- Sok cytrynowy - 15 ml
- Śmietanka kremowa 36% - 300 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem i obtocz z obu stron mąką. Rozgrzej 3 łyżki oleju na dużej patelni. Gdy olej będzie gorący, dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor.
- Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę cebulę, smaż, aż będą miękkie i złociste. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze 1-2 min.
- Dodaj bulion, soku z cytryny, pieprz i wymieszaj, aż będzie gładka. Dodaj śmietankę i gotuj na wolnym ogniu. Dopraw obficie solą i pieprzem do smaku.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny