Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem
Opublikowano: 13.03.2021 r.
Piersi kurczaka, marchewka i zielony groszek to główne składniki naszej pysznej potrawki. Mięso duszone w aromatycznym bulionie drobiowym z dodatkiem warzyw, a całość delikatnie zagęszczona mąką pszenną. Kilka prostych produktów, które razem tworzą ciepłe i domowe danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Marchewka - 200 g (2 średnie sztuki)
- Groszek zielony - 150 g
- Bulion drobiowy - 200 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Mąka pszenna typ 550 - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kostka rosołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Kurczaka pokrój 4 porcje, podsmaż je na rozgrzanym oleju.
- Kurczaka podlej przygotowanym wcześniej bulionem (rozpuść kostkę rosołową w ciepłej wodzie). Mięso duś w bulionie przez chwilę.
- W międzyczasie obierz marchewkę, pokrój ją w kostkę i dodaj do kurczaka.
- Mąką zagęść sos z patelni i dokładnie wymieszaj.
- Na sam koniec dodaj groszek oraz dopraw danie do smaku. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.