Potrawka z kurczaka
Opublikowano: 27.09.2022 r.
Piersi kurczaka, marchewka i groszek w pysznym sosie z bulionu warzywnego – oto kwintesencja tej potrawki z kurczaka. Smaki te połączone są z delikatnym masłem klarowanym, a wszystko podane z białym ryżem. To proste, jednogarnkowe danie idealne na szybki obiad lub kolację.
Składniki dla 3 porcji:
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Groszek zielony - 125 g (1/2 szklanki)
- Marchewka mrożona - 125 g (1/2 szklanki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Masło klarowane - 20 g (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Warzywa i pierś z kurczaka ugotuj w bulionie.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i odrobinę bulionu.
- Mieszaj rózgą, wciąż dolewając bulion.
- Dodaj ugotowane warzywa i posiekaną pierś z kurczaka. Całość dopraw do smaku.
- Potrawkę podawaj z ugotowanym ryżem.
Komentarz dietetyka
Możesz użyć też rosół oraz warzywa i mięso z rosołu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk